Startpagina‎ > ‎Wat bieden wij?‎ > ‎

Zorg

Phare macie....... farmacie..... apotheek. Daar kun je geneesmiddelen halen. Geneesmiddelen zijn een onderdeel van "de algemene zorg" zoals we die term in onze dagelijkse taal bezigen. Specifieke aandacht voor kinderen op school noemen we óók "zorg". Vandaar deze vuurtoren. En... zorg is er voor ALLE kinderen. Maar soms voor de één wat méér dan voor de ander. Dat noemen wij "op maat".


Een leerkracht op 't Vierschip biedt - naast onderwijs aan de groep - ook zelf specifieke zorg "op maat" aan de leerlingen. Onze onderwijsmethoden zijn modern en veelal al afgestemd op drie niveau's, waaronder ook de vlotte leerlingen en de risicoleerlingen. Een groot deel van de extra zorg wordt daarmee al uitgevoerd IN de klas. Dat lukt ook dankzij didactisch vaardige leerkrachten die een goede werkplanning kunnen maken. En op die manier komen leerkrachten tijdens de lessen toe aan de extra behoeften van bepaalde leerlingen. Extra behoefte bestaat vaak uit extra instructie en extra controle / feedback.
Waar de mogelijkheden van de leerkrachten toch tekort schieten, bijvoorbeeld wegens een te grote groep of te weinig tijd, is er vaak nog de mogelijkheid tot hulp van de interne begeleider. 
We hebben op school twee intern begeleiders, één die zich richt op de onderbouwgroepen en één die zich meer bezig houdt met de bovenbouwgroepen.
De intern begeleiders werken regelmatig dus ook remediërend in de groepen. Ook worden de intern begeleiders nog voor een deel van hun taak ingezet om groepen te splitsen. Het splitsen van groepen kan zeker ook als een vorm van extra zorg worden gezien. Doordat een groep dan behoorlijk kleiner wordt, kan de leerkracht zelf weer veel meer de handen vrijmaken voor de leerlingen die wat extra's nodig hebben.
De intern begeleiders hebben ook een coachende rol voor de leerkrachten. Zij voeren met de leerkrachten zogenaamde zorggesprekken, waarbij ook de groepsplannen worden doorgenomen.
Tenslotte kan het ook gebeuren dat zorg zó specifiek is dat er hulp van "buiten" nodig is. In dat geval speelt de intern begeleider óók een rol door bijvoorbeeld de contacten te leggen en (mede) besprekingen te initiëren en bij te wonen.
Lees meer over specifieke zorg. Klik hier>>
Lees meer over toetsen. Klik hier>>